Ergonomie

De wetenschappelijke studie van de mens

Letterlijk betekent ergonomie de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. In dit geval bedoelen we met de omgeving voornamelijk de kantooromgeving en het kantoormeubilair en het welzijn van de werknemers. Deze veilige omgeving kan worden gerealiseerd door de taken, technische systemen en gebruiksvoorwerpen op zo’n manier te ontwerpen en dat het veilig is voor de werknemers in het gebruik. Ergonomie slaat dus op de complete werkervaring en is een combinatie van vele factoren. Het bureaustoel moet bijvoorbeeld juist zijn afgesteld. Het bureau moet op de juiste hoogte staan en er moet de correcte verlichting aanwezig zijn.

Soorten ergonomie

Ergonomie is over het algemeen te verdelen in fysieke en cognitieve ergonomie. Fysieke ergonomie richt zich voornamelijk op de anatomie van de mens. Simpel gezegd dus de werkhouding, de inrichting van de werkplek en de herhalende bewegingen die iemand maakt op het werk. De cognitieve ergonomie slaat vooral op de mentale processen die plaatsvinden op het kantoor. Hierbij kunt u denken aan de mentale processen die plaatsen op het kantoor zoals de perceptie van zaken en motorische reacties tussen de werknemer het gehanteerde systeem.

Fysieke ergonomie

De fysieke kant van de ergonomie is de meest bekende kant. Wanneer we over fysieke ergonomie praten bedoel de we fysieke activiteiten van de medewerker in relatie tot zijn of haar omgeving. Dit kan de bureaustoel of het bureau zijn, maar zelfs de bedrijfsauto is er onderdeel van. Ook bij fysieke ergonomie is er niet één manier de beste manier. Ieder lichaam is anders en daarom zijn de ergonomische eisen ook verschillend per persoon. Zorg er dus voor dat u bij het samenstellen van een kantoorinrichting kies voor flexibele meubels die goed zijn aan te passen.

Cognitieve ergonomie

Naast de algemeen bekende fysieke ergonomie op het kantoor is ook het mentale welzijn van een medewerker van groot belang. Een medewerker kan fysiek erg fit zijn maar wanneer iemand mentaal niet de wilskracht kan opbrengen om aan de slag te gaan met taken heeft het alsnog geen zin. Bij cognitieve ergonomie wordt hier rekening mee gehouden. Hoeveel informatie er kan worden verwerkt op een dag is voor iedereen verschillend. Hedendaags worden we overspoeld met informatie via allerlei verschillende platformen. Wanneer dit allemaal opstapelt kan het teveel worden en leiden tot een burn-out. Zorg dus voor een gezonde hoeveelheid werkdruk op de werkvloer. Daarnaast kan ook geestdodend werk slecht zijn voor de medewerker. Denk hierbij aan repetitief werk aan een lopende band. Het is belangrijk dat er niet teveel eentonig werk wordt uitgevoerd.

Wij maken uw kantoorinrichting ergonomisch

Wilt u ervoor zorgen dat u een ergonomisch verantwoord kantoor heeft waar werknemers een prettige werkervaring beleven? Neem dan een kijkje op onze pagina vol kantoormeubilair en vraag een offerte aan. Indien u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag met u mee over hoe we uw kantoorinrichting zo ergonomisch mogelijk kunnen maken.

Neem contact op met een specialist