Ergonomie

De wetenschappelijke studie van de mens

Letterlijk betekent ergonomie de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. In dit geval bedoelen we met de omgeving voornamelijk de kantooromgeving en het kantoormeubilair en het welzijn van de werknemers. Deze veilige omgeving kan worden gerealiseerd door de taken, technische systemen en gebruiksvoorwerpen op zo’n manier te ontwerpen en dat het veilig is voor de werknemers in het gebruik. Ergonomie slaat dus op de complete werkervaring en is een combinatie van vele factoren. Het bureaustoel moet bijvoorbeeld juist zijn afgesteld. Het bureau moet op de juiste hoogte staan en er moet de correcte verlichting aanwezig zijn.

Soorten ergonomie

Ergonomie is over het algemeen te verdelen in fysieke en cognitieve ergonomie. Fysieke ergonomie richt zich voornamelijk op de anatomie van de mens. Simpel gezegd dus de werkhouding, de inrichting van de werkplek en de herhalende bewegingen die iemand maakt op het werk. De cognitieve ergonomie slaat vooral op de mentale processen die plaatsvinden op het kantoor. Hierbij kunt u denken aan de mentale processen die plaatsen op het kantoor zoals de perceptie van zaken en motorische reacties tussen de werknemer het gehanteerde systeem.

Een ergonomisch verantwoord kantoor

Wilt u ervoor zorgen dat u een ergonomisch verantwoord kantoor heeft waar werknemers een prettige werkervaring beleven? Neem dan een kijkje op onze pagina vol kantoormeubilair en vraag een offerte aan. Indien u nog vragen heeft kunt u altijd contact  met ons opnemen.

Neem contact op met een specialist