Kantoortuinen: voor de één een ware nachtmerrie, voor de meeste anderen ook. Niet de ideale kantoorinrichting dus. Terwijl de naam juist rustgevende associaties oproept met een stukje groenvoorziening en weldadige stilte. Naar verluidt hebben we het ‘Bürolandschaft’ of ‘Großraumbüro’ te danken aan onze oosterburen. Vele onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat we ze daar niet heel dankbaar voor hoeven te zijn. Slechte akoestiek is een van de grootste irritaties en daar valt gelukkig veel aan te doen.
Pittige cijfers
Dat laatste is een zeer welkom, positief ‘geluid’ te midden van de rinkelende telefoons, hoestende collega’s en stampende printers. De onderzoeksresultaten liegen er niet om:
- Door de kantoortuin stijgt ziekteverzuim met 62%, daalt productiviteit met 86 minuten per dag en stijgt het aantal gemaakte fouten in het werk met 50%.
- De bloeddruk stijgt met de stressniveaus; griep en uitputting zijn de meest voorkomende gevolgen. Door de dynamiek in kantoortuinen raken veel werknemers bovendien overprikkeld, onzeker en zelfs agressief.
- Zo’n 30% van personeel in alle kantoorruimtes, dus ook met afgesloten ruimtes, klaagt over teveel geluid en te weinig privacy.
- Een vergelijkbaar percentage heeft een voorkeur voor een minder open kantoor.
- Ruim 30% van de werkenden geeft de voorkeur aan een kantoor dat is ingedeeld naar de aard van de werkzaamheden.
Absorberend
De kern van het geluidsprobleem is dat het geluid in veel kantooromgevingen niet of onvoldoende weg kan. Met vaak simpele en betaalbare geluidsabsorberende middelen kan veel leed worden voorkomen. Zowel in open als geheel of gedeeltelijk gesloten ruimtes. Denk aan akoestische bureau- en wandpanelen en complete geluidswerende muren. Een muur voor geluid dus in plaats van een muur van geluid. Dat varieert van esthetisch zeer verantwoorde wandbekleding die gemaakt is van gerecyclede PET-flesjes tot ‘levende’ wandpanelen van echte planten. En wat dacht u van geluidsabsorberende sculpturen en meubels? Met een vrolijk kleurtje erbij oogt uw kantoor ook meteen een stuk vriendelijker.
Zicht op geluid
Behalve met genoemde onderzoeksresultaten is akoestiek ook direct en heel concreet meetbaar. Met speciale apparatuur meten we het geluidsniveau en de nagalm in ruimtes. Dankzij digitale technologie maken we vooraf inzichtelijk wat het uiteindelijke effect van de oplossing is, daarbij rekening houdend met uw budget. Een ‘voor-na’ meting als het ware. Voor een impressie van de mogelijke toepassingen kunt u via onderstaande links uitgebreid rondkijken bij enkele van onze leveranciers:
O ja, een koptelefoon op kan natuurlijk ook. Maar of dat het gehoor en de communicatie nou ten goede komt…